Kierrätysoperaattori Risain

Risain Oy käynnisti vuonna 2011 palvelun tavoitteena uudistaa kierrätysmenetelmiä ja tehostaa uudelleenkäyttöä. Tavoite oli saada yritysasiakkaita, mutta alkuun palveltiin ikäihmisiä elämänmuutostilanteessa. Yrityksien päättäjät eivät selvästikään olleet valmiita vihreille valinnoille, eikä uudelleenkäytöstä keskusteltu siinä mittakaavassa kuin tänä päivänä keskustellaan. Risainin perustaja Sirpa Rivinoja muistaa, että vuosina 2015-16 Suomessa tapahtui läpimurto; puhe vastuullisuudesta yleistyi, yrityksien ja julkisen sektorin toimijoitten tietoisuus ja kiinnostus kasvoi. Sana ”kiertotalous” yleistyi sanastoomme. Hollola oli ensimmäinen kunta ja OK Hämeenmaa ensimmäinen yritys, joka tilasi uudelleenkäyttöpalveluita Risainilta.

Yrityksen nimen taustalla on englanninkielinen sana resign: erota, irtisanoutua, tulla irtisanotuksi. Materiaalit ja tuotteet ”irtisanotaan” paikaltaan ja käytetään uudelleen toisaalla. Sanan ”risain” voi myös erottaa kahdeksi sanaksi = risa (on) in. Korjaus ja kunnostus ovat osa tuotteitten elinkaaren jatkumista.

Sirpa teki ensimmäisen ja pisimmän työuransa kotimaisen kalusteteollisuuden parissa tehtävinään tuotekehitystyöskentely, tuotekuvausjärjestelyt, myymäläsuunnittelu ja kauppiaitten kouluttaminen. Sen jälkeen seurasi vastaavia tehtäviä kotimaisen valaistusyrityksen ja sisustuskankaita myyvän yrityksen palveluksessa. Vuonna 2011 designerista tuli risaineri.

Asiantuntijapalvelut

Risain on edelläkävijäyritys, joka on kokenut uudelleenkäytön osaaja. Vuosien kokemuksella osaamme neuvoa uudelleenkäytön kannattavuudessa, projektien aikataulutuksessa ja materiaalitietoudessa. Yli sata toteutettua projektia antavat perspektiiviä niin uhkiin kuin mahdollisuuksiinkin. Lähdemme mielellään yhteistyöhön tietoisuuden ja resurssitehokkaan toiminnan lisäämiseksi.​ Tarvitsetko asiantuntijapuheenvuoroa, -kommenttia tai artikkeliisi uusia näkökulmia liittyen uudelleenkäyttöön, kevytpurkuun ja rakennetun ympäristön kiertotalouteen?

Ei ole kyse siitä kuka lähtee edistämään vastuullisia ratkaisuja, vaan milloin kaikki sen tekevät.

Ota yhteyttä

Ympäristöministeriön Vähähiilisen rakennetun ympäristön ohjelma​

Risain on mukana ympäristöministeriön Vähähiilisen rakennetun ympäristön ohjelmassa, jonka rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (RRF). Hankkeen nimi on Rakennetun ympäristön vähähiilisyyttä tukevan uudelleenkäyttöä tehostavan palvelun, työkalujen ja toimintamallin kehittäminen ja se on voimassa 1.9.2022 – 31.11.2024.​

Hanke pyrkii hiilikädenjäljen merkittävään kasvattamiseen kiinteistöjen uudistamisen sekä purkamisen yhteydessä luomalla uusia tehokkaita ja innovatiivisia palveluita. Tavoitteena on tehdä käytetystä irtaimistosta, materiaaleista ja rakennusosista nykyistä laajemmalle ostajakunnalle entistä houkuttelevampia, helpommin hankittavia ja logistisesti saavutettavampia. Hankkeessa keskitytään myös kehittämään uudelleenkäytön ansiosta syntyvän hiilikädenjäljen ja kustannussäästön raportointia.​